OpinieRecenteTop

Iurii Vitneanski: Conducerea face tot posibilul, ca să alunge tinerii din țară

Cu peste două mii și jumătate de locuri bugetare vor fi mai puține începând cu anul viitor de studii în școlile profesionale, colegii și universități. Membrul Consiliului de Coordonare a ”Gărzii Tinere”, Iurii Vitneanski a menționat că reducerea numărului de locuri bugetare în instituțiile de învățământ este încă un motiv de a părăsi țara.

”În prezent, mulți tineri după finisarea studiilor medii aleg să plece peste hotare, în țările vecine, deoarece nu au un stimul ca să rămână în țară. Mai mult, reducerea numărului de locuri bugetare, este încă un motiv de a fugi din Republica Moldova. Trebuie să punem punct acestei stări de lucruri. Guvernarea trebuie să înțeleagă că învățământul este costisitor peste tot, însă învățământul este viitorul țării. Cunoștințele sunt o investiție pe termen lung în dezvoltarea țării. Mai mult, reducerea numărului de locuri bugetare, presupune reducerea finanțării, ceea ce înseamnă salariile profesorilor. Trebuie să menționăm faptul că numărul populației este în scădere constantă, iar tinerii nu au resurse pentru a achita un contract de studii. În această situație, putem susține că guvernarea actuală întreprinde toate măsurile ca să alunge tinerii din Moldova”, a declarat Iurii Vitneanski.

Potrivit proiectului de hotărâre, elaborat de către Ministerul Muncii, statul va finanța, în anul de studii 2017-2018, 7965 de locuri în şcolile profesionale, ceea ce reprezintă cu 545 mai puțin față de acest an. Cu 239 de locuri mai puţin vor fi finanțate în colegii. Numărul acestora va ajunge la 4000. Cât privește universitățile, la ciclul licență au fost prevăzute 4740 de locuri cu finanțare din bugetul de stat. Asta înseamnă cu 1190 de locuri mai puţin față de anul 2016-2017. La studiile de master vor fi disponibile 2895 de locuri, cu 573 mai puține față de numărul actual.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *