СДЕЛАЙ ПРАВИЛЬНЫЙ ВЫБОР

În Moldova există peste 350 de mii de blocuri locative. Astfel, în perioada anilor 1945 – 1970, au fost construite în jur de 134 de mii. Până în anii 1970, doar în Chișinău au fost ridicate 80 de mii de blocuri cu etaje. În astfel de condiții, termenul de exploatare a fondului locativ construit în perioada anilor 50 – 60, e depășit cu 70% și mai mult.

Potrivit normelor, în cazul în care termenul a depășit 70%, blocul locativ este catalogat ca fiind avariat și periculos pentru oamenii care locuiesc în el. Pentru întreținerea unor astfel de case este necesar de efectuat reparații capitale. În Chișinău însă, acest lucru nu s-a făcut de aproape 30 de ani.

Pe teritoriul Capitalei există foarte multe blocuri locative în stare avariată. Iar în orice moment, pereții pot ceda, nu mai vorbim de urmările care pot să apară în urma unui cutremur de pământ. În astfel de condiții, locatarii acestor case urmează să fie transferați în blocuri noi, ori autoritățile nu s-au gândit niciodată la o astfel de soluție.

Din numărul total al fondului locativ din Chișinău, 13% din blocuri sunt periculoase. Iar casele cu etaje care necesită reparații urgente sunt în proporție de 38%.

În scurt timp, în Capitală va fi târziu de mai implementat un program de evacuare a locatarilor din unele blocuri locative. Iar primele consecințe vor apărea atunci când primul bloc va ceda. Doar atunci edilul orașului își va aminti cât de necesar este implementarea unei astfel de strategii. Domnilor, asta nu este o glumă, din simplul fapt că viața oamenilor nu stă doar în mâinile medicului. În cazul de față, siguranța locuitorilor orașului depinde și de autoritățile municipale!

unnamed-1

Autor: Iurii Vitneanskii, consilier municipal PSRM în CMC, membrul Consiliului de Coordonare ”Garda Tânără”

Please follow and like us:
Iurii Vitneanskii: Mii de vieți sunt în mâinile funcționarilor Primăriei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: