OpinieRecenteTop

Iurii Vitneanskii: Victoria lui Igor Dodon va fi decisivă în lupta cu oligarhii

Eu aleg președintele…
13 noiembrie, al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Lupta se va da între Igor Dodon și Maia Sandu.

În ultimul timp, multe acuzații și puține argumente. Nu vreau să aduc critici în adresa cuiva! Eu personal, ca și restul societății, vreau un viitor mai bun pentru Moldova după scrutin. Care președinte va fi mai bun pentru țară! Anume din acest motiv, doresc să vin cu câteva ipoteze. Haideți să vedem ce îi așteaptă pe cetățeni, dacă în fruntea țării vine Igor Dodon:

Teoria №1 — DE CE ESTE IMPORTANT SĂ MERGEM LA VOT? ALEGERILE PREZIDENȚIALE – SINGURA CALE DE A DISTRUGE REGIMUL OLIGARHIC

În primul rând – Președintele Igor Dodon – este o demonstrație a puterii poporului și distrugerea regimului oligarhic. Victoria lui Igor Dodon va schimba clasa politică. Iar acest lucru va fi decisiv în lupta cu oligarhii. Este evident faptul că după victoria obținută de Igor Dodon la prezidențiale, partidele politice de la guvernare pro-europene nu vor mai accede în Parlament.
În al doilea rând – Președintele Igor Dodon – în timpul scrutinului parlamentar va asigura deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii care se află pe teritoriul Federației Ruse, dar și asigurarea dreptului la vot a persoanelor care se află pe teritoriul controlat de Transnistria.

Teoria № 2 — DE CE ANUME IGOR DODON? PENTRU A REZOLVA PROBLEME ȚĂRII, ESTE NEVOIE DE UN LIDER PUTERNIC CARE SĂ AIBĂ ȘI ÎNCREDEREA VESTULUI ȘI A ESTULUI.

În primul rând: Președintele Igor Dodon – o persoană cu voință puternică, care are o poziție clară. El nu este șantajat de oligarhi sau de afaceri de mare interes. Doar un astfel de președinte poate reprezenta interesele țării pe plan internațional, în special anularea embargoului asupra produselor moldovenești.

În al doilea rând: Președintele Igor Dodon – ales direct de către popor, se va bucura de o autoritate absolută, în comparație cu majoritatea parlamentară. Dodon dispune de voință politică pentru a rezista regimului oligarhic, format din Ghimpu, Lupu, Plahotniuc și Sandu.

Teoria №3 — DAR SE VA DESCURCA OARE? — SIGUR CĂ DA. DODON A FOST UNUL DIN CEI MAI DE SUCCES MINIȘTRI AI ECONOMIEI ÎN 25 DE ANI.

În primul rând: Președinte Igor Dodon – poate realiza mai multe decât un simplu ministru. Iar ca fost ministru al Economiei, a indexat salariile, pensiile și bursele cu 15-20% anual. A adus investiții străine în Moldova – 708 milioane de dolari (guvernarea actuală a identificat doar 200 de milioane de dolari). Pe baza acestor investiții, au fost deschise noi întreprinderi și create locuri de muncă. Astfel, președintele Igor Dodon poate atrage și mai multe investiții.

În al doilea rând: Președintele Igor Dodon – nu ar fi permis niciodată furtul miliardului. Mai mult decât atât, în anii cât a fost ministru, sectorul bancar și cel al economiei a nimerit în top – 5 ca fiind cele mai stabile sectoare mondiale. (Datele au fost prezentate de publicațiile britanice «The Banker» și «Forbes»).

Teoria № 4 — IGOR DODON VA RESTABILI RELAȚIILE ECONOMICE CU FEDERAȚIA RUSĂ, VA ÎNTOARCE PRODUSELE PE PIAȚA RUSĂ, VA SOLUȚIONA PROBLEMA MIGRANȚILOR ȘI VA MICȘORA TARIFUL LA ENERGIE.

În primul rând: Președintele Igor Dodon – a dovedit că poate soluționa problemele apărute în Est. Federația Rusă este interesată să conlucreze cu o guvernare constructivă în Moldova.

În al doilea rând: Igor Dodon, aflându-se în opoziție, a reușit să soluționeze problemele migranților și a producătorilor agricoli. Președintele Igor Dodon va redeschide piața rusă pentru agenții economici moldoveni, lucru care le va permite să-și realizeze marfa.

P.S.: Maia Sandu, în comparație cu Igor Dodon, reprezintă interesele pro-europenilor, care se află la putere de 7 ani, perioadă în care a fost impus embargoul produselor moldovenești pe piața Federației Ruse.

Cât privește economia, noi vedem cum Maia Sandu se descurcă – reduce toate cheltuielile. Astfel, în perioada în care a fost ministru al Educației, au fost închise 412 instituții de învățământ și concediați mii de profesori. Consider că astfel de rezultate ale reformei – nu este un motiv de mândrie.

În rezultat, acestea sunt doar o parte din ipotezele care mă fac să merg la vot în al doilea tur de scrutin. 13 noiembrie, mergem toți la vot în speranța de a schimba situația țării în bine!

Autor: Iurii Vitneanskii, consilier municipal PSRM, membrul Asociației Obștești ”Garda Tânără”

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *