Alimentarea cu apă și canalizare în Capitală devine pe zi ce trece o problemă tot mai stringentă, în loc să se redreseze. Zi de zi, oamenii se confruntă cu activitatea defectuoasă a angajaților ”Apă-Canal” care nu fac față solicitărilor privind deteriorarea țevilor din sistem. Din acest motiv, asociațiile de locatari primesc facturi cu sume fabuloase, pentru a acoperi pierderile din sistem. După aprobarea Legii 303, pierderile de apă sunt suportate de consumatori. Iar după majorarea tarifului cu 40%, oamenii vor achita 14 lei, în loc de 9,19 lei pentru un metru cub de apă.

Majorarea tarifului la apa potabilă este o condiție a BERD, care se angajează să ofere întreprinderii ”Apă-Canal” un credit în sumă de aproape 1.5 miliarde lei. Sigur că întoarcerea banilor se va face din contul locuitorilor orașului. Cu toate acestea, administrația ”Apă-Canal” a acceptat astfel de condiții, motivând prin faptul că banii vor fi utilizați pentru modernizarea sistemului de apă și canalizare. Datele arată că anual, în Capitală, se înregistrează în jur de 70 de uzuri ale țevilor, ceea ce reprezintă cu 12% mai mult față de anul trecut.

Din simplul motiv că țevile au un termen de exploatație, acestea trebuie să fie schimbate periodic. În prezent, țevile sunt uzate în proporție de 70%. Unde au fost în toți acești 20 de ani funcționarii care trebuiau să înlocuiască, anual, câte 3-4 țevi. Acest lucru înseamnă aproximativ 6,5 km de rețele de alimentare cu apă și în jur de 100 de intrări în blocurile locative. Înlocuirea conductelor în acest volum ar fi putut fi suportată de bugetul municipiului. Orice reformă trebuie să fie introdusă treptat și să nu fie în detrimentul consumatorilor.

Toate aceste acțiuni nu au fost întreprinse ani la rând, întrebarea este de ce…s-a făcut oare intenționat? Ca apoi să solicite 1.5 miliarde de lei și să fie majorate tarifele la apă și canalizare?
În orice întreprindere municipală, în special ”Apă-Canal”, trebuie să existe o strategie de dezvoltare a instituției. Atunci nu ar fi nevoie de majorarea tarifelor pentru ca instituția să nu dea faliment.

Una dintre măsurile care ar putea fi implementate este un Regulament care ar interzice majorarea anuală a tarifelor mai mult de 5%.

Autor: Iurii Vitneanskii, consilier municipal PSRM, membru al Consiliului Coordonator ”Garda Tânără”

Please follow and like us:
Iurii Vitneanskii: Pentru a beneficia de credit, ”Apă-Canal” urmează să majoreze tariful la apă cu 40%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: