În Moldova, reformele se decid la indicația oficialilor europeni, însă guvernarea nu se prea grăbește să le implementeze la necesitățile populației de aici. După ce principiu au decis autoritățile că locuitorii țării nu au nevoie de două spitale atât de importante, nu se cunoaște. Este vorba de Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Traumatologie ”Toma Ciorbă”, care după reorganizare, competențele vor fi atribuite Spitalului de Urgență.

Astfel, în urma reformei, atribuțiile Spitalului de Urgență vor crește. În rezultat, instituția menționată va fi obligată să acorde asistență medicală în toate domeniile sănătății, nu neapărat cele care țin de serviciile de urgență. Totodată, nu se cunoaște soarta angajaților din instituțiile care urmează să fie închise, la fel cum nu se știe unde va ajunge utilajul medical și clădirile în care se află cele două spitale.

Înainte de a atribui astfel de competențe Spitalului de Urgență, autoritățile urmau să verifice starea celor 350 de ambulanțe, dintre care 80% nu mai corespund cerințelor.

După cum se cunoaște, ambulanța trebuie să ajungă la pacient, în stările de urgență, în mai puțin de 8 minute prin oraș și în 20 de minute în spațiul rural. În realitate, însă, ambulanța ajunge la bolnav în medie până la 40 de minute. Dacă în condițiile actuale, Spitalul de Urgență nu face față solicitărilor, ce se va întâmpla după ce activitatea celor două spitale va reveni în competența acestei instituții.

Pentru curioși, voi prezenta cifre din activitatea celor două spitale care se propun a fi optimizate.

Anual, la Spitalul de Traumatologie se tratează peste 5 mii de pacienți cu patologii complicate. Totodată, în această instituție au loc în jur de 4.200 de operații. De asemenea, spitalul dispune de secții specializate, care nu pot concura cu alte instituții medicale. Spre exemplu, Departamentul de Microchirurgie a leziunior la mâini, Departamentul Chirurgie reconstructivă a articulațiilor, Departamentul vertebrelor, Secția ortopedie, Secția de combustie pentru maturi, Secția de reabilitare, banca de țesuturi umane.

Cât privește Spitalul de boli infecțioase, acesta este o memorie vie a fondatorului, Toma Ciorbă. Această instituție este unică. În afară de asta, amplasarea pacienților cu boli infecțioase și cu cei de la Urgență, nu se încadrează normelor. Menționez faptul că recent, viceministrul Sănătății, Oleg Crăciun, a recunoscut faptul că sistemul medical nu dispune de utilaj necesar pentru a asigura necesitățile populației. Și dacă e așa, atunci mă întreb, după care reguli s-au ghidat autoritățile atunci când au decis lichidarea Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie. Cred că va rămâne un mister.

Autor: Vladimir Odnostalco, deputat PSRM, unul din fondatorii ”Garda Tânără”

Please follow and like us:
Vladimir Odnostalco: Guvernarea a decis să închidă două spitale importante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: