OpinieRecenteTop

Vladimir Odnostalco: Oamenii sunt prioritatea fracțiunii parlamentare PSRM

Promovarea unor politici de orientare socială este o prioritate pentru Partidul Socialiștilor. Declarația aparține deputaților din fracținea de opoziție, și a fost făcută la finalul sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului. Deputații PSRM au precizat că în ultimele șase luni au elaborat și prezentat mai multe inițiative legislative, care să asigure dezvoltarea calitativă a sferei sociale, inclusiv în domeniul sănătății și educație.

Deputații socialiștii consideră că o atenție deosebită trebuie acordată familiilor, în special celor cu mulții copii. Pentru această categorie, aleșii PSRM au propus reducerea cu 50 la sută a impozitelor pentru bunurile imobiliare, a taxei pentru drum, și introducerea unei alocații speciale pentru familiile cu mulți copii. De asemenea, din cauza scăderii natalității, socialiștii au propus instituirea unui capitalului familial. “În domeniul familiei şi a protecţiei copilului a fost propusă o bouă formă de protecție socială, fără precedent în Republica Moldova – capitalul social. Acest este un instrument eeficient de creștere a natalității, atât a primului copil, cât și al doilea, al treilea și mai mulți copii. Experiența internațională a arătat că aceasta este o metodă eficientă pentru familiile tinere care doresc să aibă copii”, – a spus Vladimir Odnostalco.

În actuala sesiune parlamentară deputații din fracțiunea socialiștilor a venit cu inițiativa de a majora pensiile de două ori în an. “Noi considerăm, că pensionarii trebuie să fie susținuț într-o măsură mai mare decât le oferă guvernul. Noi am propus un proiect de lege privind majorarea pensiilor, o majorarea reală, nu o simplă indexare propusă de guvern. Considerăm că pensionarii care au un stagiu de lucru de peste 45 de ani trebuie să beneficieze de o pensie specială. Este o practică internațională”, – a remarcat deputat.

În cadrul actualei sesiunii parlamentare, socialiștii a sesizat de patru ori Curtea Constituțională în probleme sociale. Doar una dintre inițiative se află la etapa de examinare. Potrivit unei deciziei magistraților curții, în noul an școlar, mai mult de 100.000 de familii nu vor trebui să plătească chirie pentru manualele școlare. O alsUn alt rezultat concret este eliminarea sancțiunilor pentru lipsa poliței de asigurare medicală obligatorie.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *