Anul 2007 a venit cu modificări privind Reforma sistemului rezidențial de protecție al copilului. În rezultat, scopul reformei era să aducă pentru fiecare copil posibilitatea de a crește într-un mediu familial.

Modificările au fost necesare după ce experții au constatat că minorii plasați în casele internat sunt marginalizați, nu au formate deprinderi de viață, nu cunosc cum este să crește într-o familie normal. Totodată, s-a mers pe acest proces deoarece întreținerea sistemului rezidențial este foarte costisitor, iar statul alocă sume exorbitante pentru întreținerea școlilor internat.

Un alt scop al reformei a fost reducerea cheltuielilor nejustificate alocate pentru întreținerea școlilor internat, altfel, că în urma schimbărilor legislative, mijloacele financiare să fie îndreptate pentru serviciile de tip familial.

Din 2007 și până în prezent, la nivel de raioane, municipii și localități au fost dezvoltate servicii de tip familial care includ asistența parentală profesionistă, tutela/curatela, case de tip familial, case comunitare, servicii de îngrijire la domiciliu și centre de plasament. Deși aceste servicii nu au fost suficiente și nu veneau în sprijinul tuturor copiilor, autoritățile centrale și experții raportau rezultate frumoase privind dezinstituționalizarea minorilor și economisirea banilor.

Ajunși în anul 2016, grație unei investigații jurnalistice, se constată că autoritățile publice locale nu dispun de bani necesari pentru întreținerea serviciilor existente și dezvoltarea altor noi.

Reprezentantul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei susține că la nivel de minister, se intuia ca se va ajunge la o astfel de criză. Lipsa banilor a fost explicată prin faptul că deși anterior exista un fond e compensare a cheltuielilor, începând cu anul viitor, acoperirea unor asemenea cheltuieli nu va mai fi posibilă. În aceste condiții ne întrebăm, ce facem cu copiii rămași fără grija părintească, unde-i plasăm dacă nu există mijloace financiare pentru serviciile familial. O altă întrebare ține de faptul, unde sunt banii economisiți pentru reforma rezidențială de îngrijire al copilului și de ce nu ajung surse financiare pentru serviciile familial?.

Prin urmare, experții au efectuat studii, au primit sume exorbitante și au fost remunerați. În prezent dețin funcții de conducere, iar cei care vor avea de suferit sunt copiii, care sunt lăsați uitării.

Autor: Vladimir Odnostalco, deputat PSRM în Parlament, unul din fondatorii ”Garda Tânără”

Please follow and like us:
Vladimir Odnostalco: Beneficiarii reformei sistemului rezidențial sunt copiii sau experții?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: