”Optimizarea” instituțiilor de învățământ continuă. Deja pentru a treia oară la ședința raionului Drochia, la inițiativa democraților, se propune închiderea a două școli. Aleșii locali din partea PDM încearcă să optimizeze școlile din satul Șalvirii Vechi și Pervomaisc.
Începând cu anul 2011, de când a demarat reforma în învățământ, au fost închise sute de gimnazii și licee din țară. Datele ministerului Educației arată că în perioada 2010-2015, numărul elevilor a scăzut cu 16%, iar a cadrelor didactice cu 21 procente.

Astfel, în urma optimizării instituțiilor de învățământ, tinerele familii sunt nevoite să plece din țară, în căutarea unei vieți mai bune. Cea mai mare parte a populației pleacă din mediul rural, acolo unde sunt închise cele mai multe școli și spitale. Oamenii înțeleg că nu au niciun viitor acasă, dacă nu au posibilitate să ofere copiilor o educație de calitate.

Totul se întâmplă deoarece școlile unde trebuie să meargă elevii sunt amplasate la câțiva zeci de kilometri de casă. De unde copiii să aibă atâta putere ca întorcându-se de la școală, să mai facă și temele pentru acasă. Domnilor democrați și alți reformatori, cu siguranță că pe timpul când ați învățat la școală, aceasta era amplasată în curtea vecină. Iar pentru a ajunge acolo, nu aveați nevoie de așa mult timp. În așa fel, întorcându-vă acasă, aveați timp și pentru a face temele, dar și să bateți mingea alături de prieteni. Ceea ce în prezent, copiii care și-au pierdut școlile în urma reformei implementate de voi, nu se bucură de acest lucru. De ce vreți să luați copilăria acestor micuți atât de devreme?

Și asta nu e totul. Zilnic, elevii sunt supuși unor riscuri majore. Chiar de la începutul optimizării școlilor, atunci când nu erau autobuze pentru elevi, mulți din ei s-au pierdut pe drum. Apoi au apărut aceste autocare, însă ele nu corespund cerințelor pentru transportarea copiilor. Totodată, aceste unități de transport sunt implicate și în accidente rutiere. Iar cel mai groaznic s-a produs toamna trecută, când la spital au ajuns cinci copii.

Optmizarea a dus și la faptul că mulți copii nu frecventează școala. Datele UNICEF arată că fiecare al 10-lea elev se lasă de școală. Chiar și așa, autoritățile continuă să închidă instituțiile de învățământ și îi fac pe locuitorii țării să plece este hotare împreună cu copiii.

Vreau să mai prezint câteva date ale ministerului Educației. În anul de învățământ 2015-2016, numărul școlilor primare și gimnaziale a scăzut cu 24, în comparație cu anul de studii 2015-2014. Astfel, șase școli primare, două licee și cinci școli pentru copii cu necesități speciale și-au sistat activitatea. Totodată, 19 gimnazii au fost transformate în școli primare, iar 30 de licee au devenit gimnazii.

Please follow and like us:
Vladimir Odnostalco: Democrații intenționează să închidă două școli din raionul Drochia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: