În urmă cu 512 de ani, în data de 2 iulie 1504, din viață pleacă marele domnitor moldovean, Ștefan cel Mare. În 1992, Biserica Ortodoxă îl canonizează ca sfânt. Cu acest prilej, Partidul Socialiștilor și aripa de tineret ”Garda Tânără”, a luat parte la slujba de pomenire în Catedrala Mitropolitană și au depus flori la monumentul marelui voievod.

“Astăzi a murit Ștefan cel Mare, domnitorul, care a slăvit pământul moldav. Ștefan ar fi fost bucuros dacă Moldova, ca țară, nu ar dispărea, iar moldovenii să rămână în țara lor”, scrie pe pagina sa de socializare, liderul PSRM, Igor Dodon.

“În această zi, 2 iulie 1504, a murit marele conducător, care este eroul nostru național. Perioada domniei sale este marcată de dezvoltarea Moldovei în toate domeniile, cel economic, cultural și social. Mai mult, el a fost capabil să învingă aproape toți dușmanii care au atentat la teritoriul țării noastre. Pentru noi, Ștefan cel Mare, este simbol al statalității și independenței. Nu am putut ignora această zi și am venit cu un omagiu pentru slava care a avut-o pe perioada domniei sale”, afirmă liderul “Garda Tânără”, Victor Poleakov.

Ștefan cel Mare și Sfânt a condus Moldova 47 de ani. În această perioadă, domnitorul a luptat pentru independența Moldovei. A rezistat marilor adversari – Imperiul Otoman, Polonia și Ungaria. El a reușit să pacifice boierii și să construiască un stat puternic. Domnitorul a creat o armată puternică. Istoricii afirmă că Ștefan cel Mare a dus 50 de lupte și a fost învins doar de două ori. Documentele scriu despre faptul că în acea perioadă s-a dezvoltat agricultura, creșterea animalelor, apicultura și viticultura. Marile rute comerciale au fost redeschise, ceea ce a dus la redresarea economiei și prosperitatea orașelor. Domnitorul a lansat două serii de monede din argint, care au fost bătute de Monetăria din Suceava. Perioada domniei lui Ștefan cel Mare a devenit gloria culturii moldovenești. Au fost ridicate 47 de biserici.

Please follow and like us:
Victor Poleaсov: Ștefan cel Mare – simbol al statalității și independenței Moldovei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: