Trei zile de activitate intensă și schimb de opinii. În data de 7 decembrie, în Moldov,a s-a lansat forumul ”Tinerii în spațiul Euroasiatic”, la care participă delegați din Moldova, Rusia, Armenia, Belorusia, Kazakstan, Kârgâzstan, Ucraina și România. Tinerii abordează teme precum istoria statelor, relațiile economice și desigur politica de tineret.

Prima a zi a forumului a fost organizată în Găgăuzia. Despre activitatea autonomiei a vorbit adjunctul bașcanului regiunii, Olesea Tanasoglo, șeful Departamentului tineretului și sportului Maxim Bolgar, primarul din Comrat, Serghei Anastasov, deputați din regiune, dar și reprezentanți ai organizației de tineret.

În cea de a doua zi, forumul va fi împărțit pe mai multe compartimente și se va desfășura în Chișinău. La începutul conferinței, cu un cuvânt de salut va fi prezent președintele ales, Igor Dodon. Totodată, cu discursuri în fața delegaților vor veni reprezentanții misiunilor diplomatice din Federația Rusă, Belorusia și Armenia. La fel, cuvânt va avea și Mihail Davîdov, dar și Vitalii Solonețchii. Din partea Moldovei, în fața tinerilor va ține discurs decanul Institutului de Relații Internaționale, Victor Stepaniuc și jurnalistul Iurie Roșca.

În partea ce ține de compartimenul istorie ”Republica Moldova în sistemul Euroasiatic» vor ține discurs Serghei Nazaria, Victor Borșevici și Roman Travin din Ucraina.

Compartimentul economic «Aspectele economice ale Moldovei în sistemul Euroasiatic» va fi moderat de reprezentantul Palatului economic de relații moldo-române Tudor Afanasov. Totodată, vor raporta și deputații Vladimir Golovatiuc din Moldova, Oleg Tolcailov din Kazakstan, Alexandr Șpacovschii din Belorusia, precum și președintele departamentului CSI privind studiile politice, Alexei Bâcivov din Rusia și Beclobot Carimovici din Kârgâzstan.

«Implicarea tinerilor moldoveni în proiectele Uniunii Euroasiatice» — este tema compartimentului privind politica de tineret. În calitate de moderatori vor fi membrul coordonator al Asociației ”Garda Tânără”, Nichita Țurcan din partea Moldovei, președintele Asociației «Mișcarea socială Zargatsum» Vagan Eghiazarean din Armenia și Alexandr Nemțev, Ilii Sviridov și Olga Evco din partea Federației Ruse.
În ultima zi a formului, participanții vor vizita Institutul de Relații Internaționale, unde vor avea întâlniri cu studenții cărora le vor prezenta proiectele de tineret elaborate în țările Uniunii Euroasiatie.

Scopul forumului este unirea forțelor tinerilor activiști moldoveni. Doar împreună, tinerii se pot implica la nivel de politică, unde trebuie schimbate lucrurile. Organizatorii și-au stabilit sarcina de a uni organizațiile non-guvernamentale și liderii de tineret, pentru a forma o poziție unitară a tinerilor, reflectând dorința acestora de a integra Moldova în Uniunea Euroasiatică.

Forumul este organizat sub egida Mișcării de tineret și studenții “DA”, cu ajutorul Fondului de susținere a diplomației publice ”A. M. Gorceacova”.

Please follow and like us:
În Moldova a fost lansat forumul ”Tinerii în spațiul Euroasiatic»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: