La Chișinău s-a desfășurat cea de a doua zi a forumului Internațional ”Tinerii în comunitatea Euroasiatică”. Participanții din Moldova, Rusia, Armenia, Belorusia, Kazakstan, Kârgâzstan, Ucraina și România au fost interesați să afle despre relațiile economice dintre țări, dar și politica de tineret. Un subiect aparte care a trezit interesul celor prezenți a fost beneficiile integrării în Uniunea Euroasiatică și ce rol au tinerii în acest proces.

Startul deschiderii evenimentului a fost dat de președintele ales, Igor Dodon. Acesta a declarat că susține efortul tinerilor de a se implica în acest proces.
De asemenea, cuvinte de salut au avut și reprezentanții misiunilor diplomatice din Armenia și Belorusia.

Reprezentantul Fondului de susținere a diplomației publice ”A. M. Gorceacova”, Vitalii Solonețchii, a apreciat efortul președintelui ales, Igor Dodon, de faptul că susține tinerii și inițiativele acestora.

În partea introductivă, Moldova a fost reprezentată de către decanul Institutului de Relații Internaționale, Victor Stepaniuc și politologul și jurnalistul Iurie Roșca, care a recunoscut că dintr-un mare apărător al valorilor europene s-a transformat în eurosceptic.

La capitolul privind ”Republica Moldova în sistemul euroasiatic”, moderatori au fost Serghei Nazaria, Victor Borșevici și Roman Travin din Ucraina.

La capitolul economic, deputatul Vladimir Golovatiuc a vorbit despre aspectele economice ale Moldovei privind aderarea la Uniunea Euroasiatică. Iar Oleg Tolcailov din Kazakstan a menționat faptul că tinerii își doresc un viitor mai bun, fără a fi interesați dacă este comerț de liber schimb sau o bună înțelegere între vecini.

La capitolul ce ține de economie, moderatori au mai fost Alexandr Șpacovschii din Belorusia, Alexei Bîcicov și Becbolot Carimovici din Kirghizia.

«Implicarea tinerilor moldoveni în proiectele statelor-membre ale comunității Euroasiatice» — a fost tema la capitolul privind politica de tineret. Aici, moderator a fost membrul coordonator al Asociației ”Garda Tânără”, Nichita Țurcan din Moldova. Tânărul a atras o atenție deosebită relațiilor dintre organizațiile de tineret din Moldova cu colegii din CSI.
Președintele organizației de patrioți «Mișcarea socială Zargatsum» Vagan Eghiazarean din Armenia a povestit despre asociațiile de tineret din țara lor. Acesta a propus asociațiilor de tineri din Moldova să facă parte din organizațiile țărilor CSI.

Iar președintele partidului «Rusia Echitabilă», Ilii Sviridov a menționat că Moldova și Rusia au obiective comune. Iar șefii de stat Igor Dodon și Vladimir Putin acordă o atenție sporită tinerilor. Sviridov susține că liderii tinerii activează în prezent în instituțiile de stat din Federația Rusă. Acest lucru se întâmplă și în Moldova. Cu ajutorul lui Igor Dodon, Marina Radvan, Vladimir Odnostalco, Grigorii Novac și Vasile Bolea au devenit deputați în Legislativ.

La rândul său, liderul Școlii politicii ruse, Alexandr Nemțev a precizat că forumul ”Sud-Vest” care a avut loc la Chișinău este o platformă bună pentru un schimb de experiență între tinerii din mai multe țări.

Iar șeful Departamentului pentru Cooperare Umanitară de Tineret din Rusia, Olga Evco a anunțat despre organizarea Festivalului Internațional al tinerilor care va avea loc în orașul Soci, în 2017, la care vor participa tineri din 150 de țări.

Forumul Internațional ”Tinerii în comunitatea Euroasiatică” este organizat cu ajutorul Fondului de susținere a diplomației publice ”A. M. Gorceacova”.

Please follow and like us:
Rolul tinerilor în aderarea la Uniunea Euroasiatică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: