OpinieRecenteTop

Nichita Țurcan: Reforma educației duce spre șomaj

O nouă rundă de optimizare. Ministerul Educației discută un nou sistem privind optimizarea instituțiilor de învățământ. Potrivit ministrului Corina Fusu, este vorba de reducerea numărului directorilor de școli, care vor conduce cu un consorțiu format din 4-5 instituții de învățământ. În acest caz, director nu poate fi profesorul, dar un manager care să gestioneze și resursele financiare, a menționat Fusu. Membrul Consiliului de Coordonare ”Garda Tânără”, Nichita Țurcan, afirmă că banii nu sunt atât de importanți în sistemul educațional.

VsMNL4fPsUk

«De ce când se abordează sistemul educațional, funcționarii rezumă totul la bani?. Școlile se închid pentru a face economii, iar directorii sunt optimizați pentru a dirija cu resursele financiare. De când calitatea învățăturii se rezumă la bani? Guvernarea pune totul pe seama actelor internaționale, însă nu întotdeauna ce este bine pentru europeni, este valabil și pentru noi. Cum va fi ridicat nivelul educației dacă în fruntea școlilor vor lipsi pedagogi calificați și valoroși? Nu trebuie de uitat că reforma inițiată de Sandu și promovată în continuare de Fusu, duce spre abandonul școlar, iar examenele de final sunt promovate doar de o parte din elevi. De asemenea, sute de pedagogi au rămas fără un loc de muncă. Iar șomajul va crește, în condițiile în care în fruntea școlii nu va fi nevoie de un profesor. Acum, ei au nevoie doar de un manager care va gestiona banii mai multor școli împreună», – constată Nichita Țurcan.

Corina Fusu precizează că optimizarea numărului directorilor de școli se face din cauză că ei au cele mai mari salarii în cadrul sistemului educațional. Mai mult, Fusu spune că remunerarea învățătorilor trebuie să reiasă din munca pe care o fac.

«Cum poți să apreciezi munca depusă de profesorii, care o mare parte din viața lor, o dedică educației tinerei generații!? Astfel de declarații sunt revoltătoare. Profesorii trebuie remunerați pentru munca enormă pe care o depun și nu de căutat motive de economie pe spatele celor care educă viitorul acestei țări!», – concluzionează membrul Asociației Obștești «Garda Tânără».

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *