OpinieRecenteTop

Vladimir Odnostalco: Suntem împotriva majorării vârstei de pensionare

Guvernarea a confirmat că 83% din pensionarii din Moldova primesc pensii mai mici decât coșul minimului de consum. Mai mult decât atât, premierul democrat, Pavel Filip, afirmă că în cazul în care nu va exista o reformă în sistemul de pensii, în cel mult doi ani, în buget nu vor mai exista resurse financiare pentru achitarea pensiilor.

Deputatul socialist, membrul Comisiei parlamentare pentru protecție socială, Vladimir Odnostalco, susține însă că banii vor apărea, odată cu crearea locurilor noi de muncă.

«Banii lipsesc în buget dintr-un singur motiv – persoanele apte de muncă pleacă masiv din țară. De aici, e lesne de înțeles că odată ce nu are cine achita impozite, nu sunt nici resurse financiare. Pentru a îndrepta lucrurile, guvernarea trebuie să creeze oportunități pentru ca tinerii specialiști să rămână în țară și să se afirme aici. Iar guvernarea nu se gândește la acest lucru», – afirmă Odnostalco.

Deputatul socialist menționează că PSRM nu o singură dată a venit cu inițiative legislative care să stimuleze natalitatea, susținând tinerele familii prin capitalul de maternitate, angajarea în câmpul muncii a tinerilor, dezvoltarea politicilor pentru tineret.

«În loc să realizeze aceste strategii, guvernarea vrea să majoreze vârsta de pensionare. Partidul Socialiștilor se opune pentru astfel de modificări legislative. Cum ar putea o astfel de propunere să aducă bani în buget? Contribuțiile sociale vor veni de la persoanele care trebuie să se pensioneze, iar Guvernul nu le permite acest lucru. Iar dacă și se dorește o reformă în acest sistem, trebuie să se înceapă de la micșorarea pensiei pentru judecători și funcționari, care toată viața au stat în birouri calde, iar odată ce se pensionează, ridică pensii de mii de lei.

Pensia minimă în Moldova, în prezent, este de 767 lei, în timp ce coșul minim de consum se ridică la 1440 lei. Pensionarii noștri sunt eroii acestei țări. Prima dată când au construit acest stat, iar acum că rezistă în această țară», – constată Vladimir Odnostalco.

Potrivit propunerilor venite din partea Guvernului, în perioada a 5-7 ani, vârsta de pensionare pentru bărbați ar putea să crească până la 67 de ani, iar pentru femei – 62 de ani. În același timp, socialiștii au o reformă de alternativă. PSRM propune revederea legii, care să permită oamenilor, indiferent în ce sector au activat, să beneficieze de o pensie decentă. În prezent, judecătorii, procurorii și președinții de raioane primesc pensie în proporție de 75% din salariu, iar deputații – 42%. În mediu, pensia unui magistrat se ridică la 4,6 mii lei, în condițiile în care nici unii angajați nu ridică astfel de salarii. Iar pensia minimă a unui profesor cu mare greu ajunge la o mie de lei.

Reieșind din astfel de condiți, socialiștii propun de a echivala pensiile pentru pensionari și persoane cu dizabilități la coșul minim de consum. Totodată, se propune indexarea pensiei de două ori pe an cu 20%, în luna aprilie și octombrie. Totodată, cerem întoarcerea beneficiilor de care s-au bucurat pensionarii, printre care și protezarea gratuită. Înafară de asta, guvernarea încearcă să lipsească persoanele care s-au pensionat înainte de anul 1999 de o pensie echitabilă, care și așa este mai mică în comparație cu persoanele care s-au pensionat după această perioadă. Reieșind din cele de mai sus, socialiștii propun instituirea unui moratoriu pe creșterea vârstei de pensionare și solicită audieri publice cu privire la noua reformă în sistemul de pensionare.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *