СДЕЛАЙ ПРАВИЛЬНЫЙ ВЫБОР

În baza sesizării deputaților Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea, la data de 16 februarie 2017, Curtea Constituționala a Republicii Moldova a decis că învățămîntul general obligatoriu este gratuit. Prin urmare, taxa percepută de Ministerul Educației pentru închirierea manualelor școlare este neconstituțională.

„Taxa de închiriere a manualelor școlare a fost totdeauna o problemă pentru părinții școlarilor. Foarte mulți dintre ei se arătau nemulțumiți dar nu puteau face nimic, atîta timp cît Ministerul Educației, prin intermediul Fondului special, percepea de la părinți această taxă, care varia de la an la an. Guvernarea pur și simplu se îmbogățea pe seama cetățenilor, impunînd taxe neconstituționale. Acum însă, datorită deputaților din PSRM Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea, această problemă a fost soluționată. Curtea Constituțională a decis că plata pentru manuale contravine Legii Supreme.”, – a declarat membrul Consiliului Coordonator a Gărzii Tinere, deputat în parlament, Marina Radvan.

“Aceasta este o victorie. Important este să nu ne oprim aici. Trebuie să continuăm garantarea respectării drepturilor tuturor cetățenilor, indiferent de statutul social.”, – a adăugat Marina Rădvan.

Pe parcursul anului de studii 2015-2016, din cei 160600 elevi cuprinși în ciclul gimnazial, doar 1674 elevi au fost asigurați, în mod gratuit, cu manuale școlare și 3178 elevi care provin din familii socialmente vulnerabile au beneficiat de scutire parțială de la taxa de închiriere a manualelor. În aceeași perioadă, din 35000 elevi cuprinși în ciclul liceal, doar 138 elevi au fost asigurați în mod gratuit cu manuale, iar 57 elevi au beneficiat de scutire parțială de la taxa de închiriere a manualelor școlare.

Please follow and like us:
Marina Rаdvan: Guvernarea se îmbogățește pe seama taxelor neconstituționale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: