Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău atenționează că agenţii economici continuă să livreze produse de calitate proastă în grădiniţe. Un caz recent a avut loc în comuna Tohatin, unde a fost livrat pește care la decongelare s-a dovedit că are consistență moale, transmite IPN.

Cazul a fost sesizat de către administrația publică locală. În grădiniță peștele a fost livrat pe 15 februarie, dar, pentru că instituția dispune de spaţiu de depozitare a produselor congelate, a fost decongelat peste două zile și atunci s-a constat că produsul are consistență moale. Directoarea instituţiei a anunţat agentul economic, care, în aceeaşi zi, a pus la dispoziţie o altă partidă, însă la decongelare rezultatul a fost acelaşi.
“Nu este nici pe departe prima dată cînd în instituțiile preșcolare sunt livrate produse alterate. Sănătatea copiilor este pusă în pericol, aceștia ajungînd la spitale cu toxiinfecții alimentare. Dar cel mai înspăimîntător este faptul că agenții economici, continuă să livreze produse de calitate proastă fără nici o frică. Se crează impresia că autoritățile locale nu sunt interesate în pedepsirea celor vinoveți, cei din urmă îmbogățindu-se pe sănătatea copiilor”, – a declarat membrul Gărzii Tinere, Evghenia Ilașco.

Ministerul Sănătăţii a prezentat situația epidemiologică privind toxiinfecțiile alimentare în ultimii cinci ani. Cifrele sunt alarmante, iar majoritatea intoxicațiilor (87%) s-au produs în urma consumului de alimente pregătite în condiții care nu corespund normelor tehnologice. Apogeul îmbolnăvirilor a fost atins în 2014, în această perioadă fiind înregistrate cele mai multe cazuri din ultimele două decenii.

“Nu trebuie să fii medic pentru a înțelege că consumul de alimente alterate duce la intoxicații alimentare iar acestea la rîndul său, pot duce la maladii cronice sau chiar la deces. În cazuri mai puțin grave, oricum este nevoie de perfuzii, medicamente și spălături stomacale. Doar acei care au trecut prin asemenea situații, cunosc adevăratul chin, prin care trec atît părinții cît și copiii. În fiecare zi las copiii la grădiniță cu teamă și nu sunt unica mamă căreia îi este frică. Toți părinții sunt alarmați. Niciodată nu se știe care grădiniță poate fi următoarea țintă a agenților economici ucigași”,- a concluzionat Evghenia Ilașco.

Please follow and like us:
Evghenia Ilașco: Grădinițile continuă să fie ținta agenților economici ucigași

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: