Aproape 1500 de copii din țara noastră, cu vîrsta de pînă la 4 anișori, suferă de subnutriție. Potrivit datelor statistice a Ministerului Sănătății, numărul acestor copii a crescut în comparație cu anul 2015 cu 12%.

Mai mult de jumătate din ei nu sunt dezvoltați fizic. Potrivit medicilor, cauza dezvoltării fizice întîrziate, este sărăcia.

“Copiii sunt cel mai de preț dar pentru om. În toate țările europene, ei au prioritate nu doar pentru familile în care s-au născut, ci și pentru stat, unde legile protejează mama și copilul. În Moldova însă, aceste legi, chiar dacă există, lucrează în detrimentul familiei. Capitalul matern, indemnizația unică primită la naștere, indemnizațiile lunare pentru îngrijirea copiilor, pensiile pentru invaliditatea copiilor, toate sunt mizere. Acestea nu acoperă nici a 5-a parte din cheltuielile pentru un copil. Din acest motiv, numărul copiilor care suferă de subnutriție este în permanentă creștere. Deoarece corpul uman înregistrează în primii ani de viață o dezvoltare definitorie pentru tot restul vieții, deficiențele nutritive pot avea un impact major pe termen scurt. Astfel, este compromis sistemult imunitar al copilului, aceștia fiind mai predispuși la diverse boli. Acest fapt, este alarmant și necesită intervenție urgentă a organelor competente, necesită o politică socială competentă. Este greu de imaginat durerea unei mame, care nu poate să-i ofere copilului său strictul necesar pentru o dezvoltare armonioasă, în timp ce unii indivizi, ne vorbesc despre trai decent, de la ecranele televizoarelor”, – a declarat membrul Gărzii Tinere, Evghenia Ilașco.

“În ultima perioadă, tot mai des aud fraza că Moldova se află la pragul sărăciei. În opinia mea, Moldova demult se află chiar sub pragul sărăciei iar copiii sunt cei care suferă în primul rînd “, – a adăugat Evghenia Ilașco.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă statelor membre să micşoreze cu 40 la sută numărul cazurilor de malnutriţie în rîndul copiilor de pînă la cinci ani. Obiectivul trebuie atins până în anul 2025.

Please follow and like us:
Copiii – o povară grea pentru conducerea actuală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: