Președintele Moldovei Igor Dodon a înaintat o inițiativă de a anula examenele de bacalaureat în licee. Deputatul parlamentului din partea PSRM, membrul Consiliului Coordonator al Gărzii Tinere” Marina Radvan a declarat că conducerea actuală au transformat examenele în instrument de înaspăimîntare a liceenilor.

“Deja cîțiva ani la rînd absolvenții nosștri din toată țara cu frică așteaptă examenele. Eu am fost printre norocoșii care au susținut examenele de bacalaureat fără camere de supraveghere și detector de metale. Cu toate acestea am avut emoții foarte mari și cu greu reușeam să ne concentrăm asupra cunoștințelor acumulate de-a lungul anilor. Dar ce să mai vorbim despre tinerii, care înainte de examene sunt supuși unui control riguros… Mai mult ca atît, tinerii sunt obligați să susțină examenele, în caz contrar ei riscă să rămînă fără document ce atestă absolvirea ciclului liceal. Acest lucru este incorect, din simplu motiv că nu toți au nevoie în viitor, la intrarea la facultate de rezultatele examenelor. Pentru ce unui viitor filolog să susțină examene la matematică, informatică și fizică? Și viceversa, pentru ce un viitor programist trebuie să demonstreze cunoștințe bune în literatură? În prezent copiii învață conform principiului să obții examenele ci nu să obțină cunoștințe, care le vor fi de folos în viață. Noi trăim în secolul XXI și fiecare are dreptul la alegere. Nu avem dreptul să presăm elevii și să distrugem dorința lor de a cunoaște. Este timpul ca ministerul nostru să-și revadă viziunile privitor la procesul educațional și procesul de susținere a examenelor”, – consideră Marina Radvan.

Ce presupune inițiativa președintelui:

1.Fiecare elev, fără excepție, să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat.
2.Liceenii care vor dori să dea BAC-ul, să depună o cerere în acest sens către administrația școlii. Până acum, erau nevoiți să scrie cerere doar cei care nu voiau să dea BAC. Acum propunem să fie invers – să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul.
3.În paralel cu BAC-ul obișnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil.

Please follow and like us:
Marina Radvan: Bacul a devenit instrument de înspăimîntare a tinerilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: