Partidul Socialiștilor solicită indexarea pensiilor cu cel puțin 20 la sută şi anularea majorării vîrstei de pensionare. Potrivit reprezentanţilor PSRM, cei mai mulți oameni în etate duc un trai la limita sărăciei. Din cauza pensiei mici, ei nu pot să-și cumpere nici produse de primă necesitate. Mai mult, socialiştii susţin că sistemul de pensii trebuie revizuit, deoarece este inechitabil şi favorizează foștii judecători, procurori şi alți funcţionari publici.

Indexarea, din 1 aprilie, a pensiei cu doar 6,8 la sută este o bătaie de joc faţă de cei 90 la sută dintre pensionarii care trăiesc la limita sărăciei, consideră deputații socialiști. Din 1 aprilie, pensia minimă va fi indexată cu până la 100 de lei și va ajunge, de la 961 de lei la 1.026 de lei. În același timp, pensia judecătorilor se va majora cu aproape 1.800 de lei, adică de aproape 18 ori mai mult decât a celorlalți pensionari.

Jenea“83% din pensionari, care locuiesc în Republica Moldova, primesc pensii, mai mici decît minimul de existență. Autoritățile susțin că bugetul nu dispune de bani pentru mărirea pensiilor. Motivul se află la suprafață. Bani în buget nu sunt pentru că categoria populației apte de muncă părăsește zilnic țara. În bugetul țării nu vin impozitele, din care sunt plătite pensiile. Pensia minimă în Moldova este de 767 lei, în timp ce minimul de existență pentru această categorie de populație este de 1440 lei. Pensionarii noștri, astăzi, cu greu fac față cheltuielilor, încercînd să supraviețuiască în condițiile create. Indexarea pensiilor, cu cel puțin 20 % este pur și simplu vital pentru bunicii noștri. Este timpul să ne gîndim la cetățenii noștri, la cei, care au ridicat țara noastră “, a subliniat membrul Gărzii Tinere, Evghenia Ilașco.

Deputații PSRM susțin că, prin modificările introduse la legea privind pensiile de asigurări sociale de stat, Guvernul vrea să facă economii din contul celor mai nevoiașe categorii sociale.

Reprezentanții Partidului Socialiștilor au anunțat că au pregătit, încă în anul 2015, un proiect de lege prin care au propus indexarea pensiei de două ori în an, cu cel puțin 20 la sută. Guvernul şi majoritatea parlamentară au refuzat să examineze documentul.

 

Please follow and like us:
Evghenia Ilașco: Indexarea pensiilor cu minim 20% este un factor vital pentru bunicii noștri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: