OpinieRecenteTop

Eugen Tucan: Guvernul «omoară» producătorii autohtoni

Prim-ministrul Pavel Filip îndeamnă vinificatorii să-și mărească volumul producției la export. De asemenea, premierul a solicitat ca agenții economici să implementeze noile tehnologii care ar permite o calitate mai bună a producției. Despe acest lucru scrie și presa. În acest sens, consilierul local din Comrat, membrul Consiliului de Coordonare ”Garda Tânără”, Eugen Tucan, menționează că solicitarea prim-ministrului nu este argumentată, întrucât Guvernul nu vine cu niciun suport pentru vinificatori.

тукан

«Apare o întrebare, de ce Pavel Filip nu a venit cu o asemenea solicitare în luna decembrie-ianuarie, când struguri nu vor fi?! Răspunsul e simplu, deoarece rezultatul va fi zero, ca și acum. Filip cu siguranță nu cunoaște că datorită presiunilor asupra producătorilor, aceștia nu își permit să prelucreze strugurii și dau faliment. De ce!? Deoarece Guvernul pur și simplu «pune capacul» producătorilor autohtoni. Guvernanții au închis accesul la piața rusă și imită exportul în UE. Ori în astfel de condiții, Moldova nu poate concura cu țări precum Franța, Italia, Portugalia, Spania, unde calitatea tehnologiilor este cu mult mai înaltă. Pentru a concura cu produsele străine, statul trebuie să ajute vinificatorii. Iar guvernarea nu face acest lucru și nici nu se gândește să elaboreze o strategie în acest sens. Filip și-a amintit astăzi că Moldova are multă viță de vie, el însă cunoaște care sunt investițiile în acest sector?! Cunosc oare autoritățile că vinificatorii așteaptă în fiecare primăvară și vară suport din partea guvernării? Sunt sigur că nu», —precizează Eugen Tucan.

Alesul local din Comrat amintește că datorită implicării lui Igor Dodon, o parte din vinificatori pot accede din nou pe piața rusă. «Iar de aceste probleme trebuie să se ocupe guvernarea, nu opoziția. Moldova întotdeauna a fost o țară agrară, iar strugurii au fost mândria noastră. Din păcate, guvernanții își aduc aminte de fermieri doar atunci când au nevoie să-și facă piar», — a concluzionat Eugen Tucan.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *