Astăzi se desfășoară a treia zi a Forumului ”Sud-Vest”. Cu acest prilej, participanții au mers în vizită în regiunea Găgăuzia. Tinerii au avut posibilitate să cunoască tradițiile și cultura acestei autonomii, dar și locuitorii din sudul țării.

Participanții au primit informație despre regiune chiar în timp ce se îndreptau spre Găgăuzia. Iar ghid nu a fost nimeni altul decât consilierul municipal al regiunii găgăuze, membrul ”Garda Tânără”, Evghenii Tucan, care i-a informat despre istoria Găgăuziei, dar și despre faptul că autonomia a devenit independentă în 1994, prin decizia adoptată de deputații din Parlament.
Ajunși în Comrat, delegația a fost întâlnită de adjuncta bașcanului din regiune, Olesea Tanasoglo, reprezentantul Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, dar și adjunctul său, Alexandru Tarnovschi.

În timpul discuției, Tanasoglo a ținut să vină cu unele precizări ce țin de cultura poporului găgăuz. De asemenea, oficialul a povestit despre momentele importante de formare a acestei autonomii.

În afară de informația primită, tinerii au avut posibilitate să pună și întrebări. Spre exemplu, reprezentantul Serbiei a fost interesat să afle dacă există date statistice privind numărul locuitorilor din regiune care au emigrat în alte țări, dar și dacă există o strategie de a ține oamenii acasă. De asemenea, oaspeții au vrut să afle despre posibilitățile de a investi în autonomie.

De asemenea, participanții la Forum au avut întâlniri cu liderul tinerilor din Găgăuzia, Maxim Bulgari. Iar reprezentanta Daghestanului a venit cu propunerea ca în regiune să fie organizat un festival al tinerilor.

După întâlnirea oficială, tinerii au vizitat muzeul de istorie din satul Beșalma, unde au aflat multe lucruri interesante despre tradiția acestui popor, dar și au gustat din bucatele tradiționale. În a doua parte a zilei, participanții la eveniment s-au întâlnit cu autoritățile publice locale, primarul Serghei Astahov și viceprimarul regiunii, Alexandr Suhadolschii.
Alesul local PSRM în regiune, Evghenii Tucan, a menționat despre faptul că tinerii au fost interesați de ce la intrarea în Comrat lipsesc steagurile UE. Explicația a fost simplă. Tucan a punctat faptul că în urma referendumului din 2 februarie 2014, 98% din locuitorii regiunii au decis că Găgăuzia trebuie să fie parte a Uniunii Vamale.

Totodată, președintele proiectului ”Politica școlii ruse”, Alexandr Nemțev, a declarat pentru un portal de știri că Forumul este o continuare a acestui proiect.

“În cadrul platformei pe care o reprezentăm la Moscova, au participat și tineri din Găgăuzia. Și așa s-a întâmplat, că fără să planificăm, tinerii care au participat la eveniment au venit cu propunerea de a organiza o întâlnire la ei acasă. Așa s-a organizat și Forumul ”Sud-Vest”. Scopul principal al evenimentului este ca liderii tineri din mai multe țări, să aibă posibilitate să poarte discuții cu diferiți funcționari de stat și să-și creeze propriile viziuni asupra multor evenimente care se produc”, — a menționat Nemțev.

Forumul se desfășoară sub egida aripei tinere a PSRM în Republica Moldova, ”Garda Tânără”. În cadrul evenimentului participă 50 de reprezentanți ai tinerilor din Moldova, Federația Rusă, Ucraina, Belorusia, România, Polonia, Serbia, Armenia, dar și alte țări din Europa și CSI.

Please follow and like us:
Ziua a treia: Vizită în Autonomia Găgăuză

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: