RecenteTop

Ziua Studentului – Simbol al luptei pentru drepturi

17 noiembrie, zi în care se sărbătorește pe plan mondial Ziua Studentului. Sărbătoarea tinerilor și a luptei pentru drepturi, se marchează deja al 70-lea an. ”Garda Tânără” felicită toți tinerii cu această zi!

În prezent, toți studenții marchează această sărbătoare, însă nu trebuie să uităm cum s-a obținut această zi cu 70 de ani în urmă. Istoria acestei zile este destul de tragică. Iar pentru ca istoria să nu se repete, trebuie să o cunoaștem.

Sărbătoarea a început să fie marcată în data de 17 noiembrie 1946, după Congresul Internațional al Studenților, care a avut loc în Praga, în memoria studenților patrioți cehi.
În noiembrie 1939, în Cehia, ocupată de naziști, studenții, alături de profesori, au ieșit la o demonstrație, pentru aniversarea statului cehoslovac.

Manifestația a fost rapid curmată, iar în timpul protestului, a fost omorât un student al Facultății de Medicină, Jan Opletal. În ziua funeraliilor, pe fundalul protestelor, mai mulți studenți au fost arestați.

Ulterior, în data de 17 noiembrie, în zorii zilei, nemții au împânzit căminele studențești. În rezultat, 1.200 de studenți au fost arestați și trimiși în lagăre de concentrare. Nouă dintre studenți au fost executați în închisoare, fără acordul tribunalului.

Peste 3 ani, în 1942, a avut loc Congresul Internațional al Studenților, care au luptat împotriva nazismului. Tot în cadrul acestei întâlniri, s-a decis ca să fie instituită Ziua Internațională a Studentului, în memoria tinerilor omorâți.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *