1 DSC_0004Astăzi, pe 27 martie membrii Partidului Socialiștilor și activiștii Gărzii Tinere în cadrul campaniei de popularizare a identității moldovenești au distribuit deputaților parlamentului cărți cu denumirea „Istoria Moldovei”.

„Încă de pe timpurile lui Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare, în sec. al XV-lea, moldovenii s-au constituit ca o națiune independentă și glorioasă. Iar limba moldovenească este limba istorică a poporului nostru. Haideți să demonstrăm încă o dată întregii lumi și nouă înșine că noi avem memorie istorică, că noi cunoaștem cine suntem, cunoaștem rădăcinile noastre și avem voință și dorință de a păstra propria independență și statalitate.

Haideți să ținem minte că noi aparținem „poporului moldovenesc” (Miron Costin), și să prețuim propria „limbă moldovenească” (Grigore Ureche). Vom onora memoria strămoșilor noștri moldoveni și vom proteja identitatea noastră moldovenească pentru generațiile viitoare”, – cu acest apel au ieșit astăzi socialiștii către cetățenii Republicii Moldova și deputați.

Cartea „Istoria Moldovei” conține date, informații și argumente istorice cu privire la apariția națiunii noastre, statalității moldovenești, locul și rolul moldovenilor în istorie.

După cum a declarat anterior Igor Dodon, „Istoria Moldovei” trebuie să fie o disciplină școlară în toate instituțiile de învățămînt din țară în locul „Istoriei românilor”, care este străină pentru populația țării noastre.

„Basarabia este pămînt românesc”, „Moldova este un al doilea stat românesc”, „teritoriul dintre Prut și Nistru” aceste și alte etichetări umilitoare sunt, în esență, un atac direct la identitatea statală și neglijează regulile de bază a relațiilor politice, fie în interiorul țării sau în afara acesteia. Orice încercare de a pune cruce statului nostru sau națiunii nu poate fi interpretată altfel decît atac clar asupra identității și integrității de stat. Iar într-un oarecare alt stat care se respectă campanii de acest gen sunt calificate drept „război informațional” și gesturi neprietenoase. La noi însă, în mod paradoxal și trist, se găsesc politicieni și lideri ai opiniei publice care într-un mod hiperactiv se ocupă cu promovarea unor asemenea „valori” și „adevăruri” dubioase, care au consecințe devastatoare vaste.

Dacă noi dorim să dezvoltăm statul nostru, să-i atribuim adevăratul sens și importanță, dar nu să-l transformăm într-o periferie a unui alt stat din vecinătate, atunci trebuie să fortificăm identitatea și statalitatea noastră, să ne consolidăm în jurul acestor concepte.

Noi suntem moldoveni, vorbim limba moldovenească (și această noțiune este una istorică, și nu politică), trăim în statul moldovenesc. Acesta este prezentul nostru și doar reieșind din parametrii acestui prezent, ne putem aștepta că vom avea un viitor comun ca stat și ca națiune”, – a declarat președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon.

Please follow and like us:
NOI trebuie să fim mîndri cu faptul că suntem MOLDOVENI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: