Incompetența primarului general suspendat, Dorin Chirtoacă, aduce după sine pierderi de milioane. Despre acest lucru au declarat în cadrul unei conferințe de presă, în data de 27 septembrie, consilierii municipali PSRM, dar și reprezentanții ”Gărzii Tinere”. Tinerii susțin că incompetența și indiferența primarului a dus la degradarea stațiilor de transport în comun.

Aleșii locali PSRM au solicitat viceprimarului Nistor Grozavu să inițieze un control și să pregătească un raport privind starea în care se află stațiile de transport public din Capitală și să rezilieze contractul cu firma fantomă, administrată de către fratele primarului general suspendat, Lucian Chirtoacă.

Contractul cu firma internațională a fost valabil până la începutul acestui an. Însă, primăria nu a reziliat documentul și, potrivit punctelor prevăzute, contractul a fost prelungit până în anul 2022. Mai mult, administrația Chirtoacă ezită să recomenseze pierderile aduse în decurs de 10 ani din cauza lipsei reparației stațiilor, a declarat consilierul PSRM, Victor Poleakov.

19d513e7-de31-46e7-9599-e92847f8bc11

”În anul 2007 între Primăria Chișinău și întreprinderea cu capital străin «Epa Media»SRL a început colaborarea. Cele două entități au convenit asupra amenajării a 300 de stații de transport în comun, care ar fi trebuit reparate în decurs de 10 ani. Se propunea ca în schimb agentul economic să folosească aceste spații pentru distribuirea publicității. Potrivit prevederilor contractului, după 10 ani stațiile se vor întoarce în subordinea municipiului, însă până atunci, stațiile se află în grija agentului economic. Potrivit documentului, în cazul în care una din părți va solicita rezilierea contractului, despre acest lucru se va anunța cu 12 luni înainte. Primarul, cunoscând faptul că stațiile se află într-o situație deplorabilă, nu a informat compania despre intenția de a rezilia contractul. În acest fel, documentul a fost prelungit automat pentru încă cinci ani. Compania nu a îndeplinit obligațiunile asumate, nu a reparat stațiile. Acum, din cauza indiferenței primarului, orășenii vor fi nevoiți să suporte încă cinci ani această stare de lucruri”, a declarat liderul ”Gărzii Tinere”, Victor Poleakov.

La momentul actual, orice decizie ar putea provoca consecințe grave bugetului municipal.

b7e95be4-03f2-45e3-b998-31f84389a386

”Potrivit punctului 5 din articolul 10 din acest contract, primăria este nevoită să compenseze resursele investite de «Epa Mediа». La momentul actual, 310 stații au fost reparate de această companie, ceea ce înseamnă 90 la sută din total. Fiecare stație costă între 120 și 180 de mii de lei. Costă exact atât cât ar fi necesar pentru a amenaja un teren de joacă pentru copii. Dacă acest contract ar fi reziliat, municipalitatea ar înregistra o pierdere de 60 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 310 terenuri de joacă.
Întreprinderea se află în prag de faliment, este absurdă decizia de a prelungi acest contract. Neglijența lui Dorin Chirtoacă provoacă acum mari pierderi direcțiilor primăriei și municipiului, în general. Acum este necesar să găsim soluții ca să rezolvăm această problemă, fără pierderi considerabile”, a declarat membrul comitetului de coordonare a ”Gărzii Tinere”, Iurii Vitneanski.

ea5a450c-35f6-42c5-9c1a-ccbac3b54bad

În bugetul pentru anul 2017 au fost allocate peste 2 milioane de lei pentru reparația stațiilor de așteptare a transportului public, dar mijloacele nu au fost utilizate, întrucât este imposibilă intervenția autorităților.
”Stațiile de autobus și troleibuz se află într-o stare deplorabilă. Vedem că acestea sunt inundate de publicitate, însă nereparate. La periferie, pe străzile Valea Crucii, Petricani situația este și mai gravă, acolo oamenii nu au pe ce se așeza în așteptarea transportului. Din cauza autorităților locale, banii sunt, însă nu pot fi utilizați. În consecință, în următorii cinci ani oamenii vor fi nevoiți să îndure aceste stații afltate într-o stație deplorabilă”, a constatat activistul ”Gărzii Tinere”, Anton Leadschii.

Please follow and like us:
Consilieri municipali: stațiile pentru transportul public sunt într-o stare deplorabilă din cauza lui Chirtoacă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: