Vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a considerat că nu este necesar să raporteze deputaților munca pe care o face. În loc să fie prezent la ședința Comisiei pentru probleme de sănătate la care urma să primească vot de neîncredere, adjunctul lui Filip a plecat în vacanță, anume în acea zi. A «obosit»! Asta în condițiile în care în țară există o sumedenie de probleme care nu necesită amânare pentru a fi rezolvate. Și după cum se pare, nimeni nu se ocupă de ele.

Potrivit hotărârii Guvernului №605 din 16 august 2013, în atribuțiile vicepremierului intră:

a) coordonarea activităților în domeniul științei, a tineretului, sportului, sănătății, muncii, asistența socială;
b) coordonarea activităților Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerul Muncii, cel al Sănătății, Arhiva de Stat și Biroul pentru Migrație și Azil;
c) asigurarea suportului Academiei de Științe, Confederației Patronatelor, Consiliul de Coordonare al Audiovizualului.

În astfel de condiții, toate aceste instituții nu-și pot organiza eficient activitatea din cauza lipsei vicepremierului Gheorghe Brega.

Politica pentru tineret

În cazul în care domnul Brega și-ar fi îndeplinit atribuțiile, astăzi, Moldova ar fi avut o politică eficientă pentru tineret. Asta ar fi dat posibilitate ca tinerii să nu plece din țară și să aibă locuri de muncă în țara noastră. Migrația conaționalilor noștri duce la scăderea populației și îmbătrânirea acesteia, care la 1 ianuarie 2016 era de 16,7%. Iar datele statistice arată că 74.400 mii de cetățeni nu au un loc de muncă, dintre care 40 de mii sunt tineri.

Din păcate, domnul Brega nu se îngrijește ca tinerii să aibă un loc de muncă. Iar vocea Confederației Naționale a Sindicatelor, care a solicitat indexarea salariilor cu 6,7%, nu a fost auzită.

Domeniul sănătății

Acest domeniu, de asemenea, se atribuie vicepremierului Brega, care consideră că este totul în regulă, dacă a plecat în vacanță. Statistica arată că în 2015, în instituțile de sănătate munceau 11.900 de persoane la pensie, cu 300 mai mulți decât în 2014. Și totul din cauză că nu există un program de stimulare a tinerilor în acest domeniu.

Una din cele mai mari probleme din sănătate este lipsa medicamentelor, care lipsesc din lista celor compensate, necesare pentru persoanele cu patologii (spre exemplu, preparatul Kardiket, pentru bolile de inimă, care nu poate fi înlocuit cu un alt medicament).

Datoriile spitalelor din 2015 care se cifrează la 275 de milioane de lei pare să nu-l streseze prea mult pe Brega. Și asta deoarece la auzul acestor cifre, nu a întreprins nimic. S-au purces la măsuri care au dus la o înrăutățire și mai mare pentru instituțiile medicale.

Căutarea soluțiilor de compromis

Guvernul, în persoana domnului Brega, vicepremier pe probleme sociale trebuie să vină cu soluții pentru ca impozitele și majorarea tarifelor să nu fie o povară prea mare pe umerii oamenilor.
Trebuie de găsit un mecanism prin care oamenii să fie ajutați. Majorările, în special la serviciile comunale, întotdeauna se răsfrâng asupra populației, mai ales dacă nu sunt mărite salariile.
Domnul Gheorghe Brega a preferat să stea comod în fotoliu și să rezolve interesele de partid și nu ale oamenilor de rând, care nu au de lucru și nu au ce mânca în propria țară.

Autor: Deputatul PSRM, unul din fondatorii Asociației Obștești ”Garda Tânără”, Vladimir Odnostalco

Please follow and like us:
Vladimir Odnostalco: Vicepremierul Gheorghe Brega este un laș?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: